З метою профілактики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед цивільного і військового населення, пов’язаних із роботою пунктів харчування тимчасово переміщених осіб, військовослужбовців Збройних Сил України, підрозділів Сил територіальної оборони, Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області рекомендує дотримуватися наступних правил:
– готові харчові продукти та сировину приймати, зберігати, транспортувати та обробляти окремо;
– уважно вивчати маркування, перевіряти терміни придатності до споживання харчових продуктів, за найменших сумнівів щодо якості – не вживати;
– при розфасовуванні продукції безпосередньо волонтерами продублювати термін придатності і умови зберігання. Це допоможе правильно розподілити продукти і продумати меню на місці;
– зберігати продукти харчування, особливо ті, що швидко псуються, тільки з дотриманням термінів придатності, зазначених на упаковці;
– не купувати м’ясні продукти, в’ялену та копчену рибу, ковбасні, кондитерські та кулінарні вироби, консерви домашнього приготування у місцях несанкціонованої торгівлі, у випадкових осіб.
Окрім цього, харчоблок або пункт приготування їжі повинен бути забезпечений:
холодною та гарячою проточною водою гарантованої якості;
необхідним технологічним та холодильним обладнанням, столами для розробки харчових продуктів;
столовим та кухонним посудом, розробним інвентарем у достатній кількості;
мийними та дезінфікувальними засобами, антисептиками для рук тощо.
За перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звертайтеся до найближчої лікувальної установи за медичною допомогою або викликати «швидку». Самолікування небезпечне!
Залишити відповідь