У Черкаській області зареєстровано перший у 2023 році випадок отруєння дикорослими грибами. Як інформують в обласному центрі контролю та профілактики хвороб, родина з 4-х осіб – батько, мати, син та племінник – увечері 6 січня вживали консервовані в домашніх умовах опеньки та маслюки.
Перші симптоми отруєння (слабкість, нудота, багаторазова блювота, біль у животі, діарея) з’явилися вже на ранок наступного дня.
Потерпілі у стані середньої важкості госпіталізовані до Черкаської міської інфекційної лікарні.
Фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб наголошують:
- при появі симптомів отруєння після вживання грибів, таких як нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), судоми, марення, поява галюцинацій, негайно звертайтеся до свого сімейного лікаря або до служб екстреної медичної допомоги;
- ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів;
- не зменшує отрути у грибах сушіння, засолювання, маринування, заморожування, теплова обробка;
отруєння можуть спричинити навіть їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки; - не займайтеся самолікуванням — це небезпечно для життя, адже за згаяний час ви можете заплатити власним життям.
Жителів Черкащини просять берегти власне здоров’я та здоров’я ваших рідних.
Залишити відповідь