Прокуратура на захисті культурної спадщини

Збереження об’єктів культурної спадщини здійснюється задля можливості їх використання у суспільному житті в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь та є одним з конституційних завдань держави.

Відповідно до вимог Закону України «Про охорону культурної спадщини» на власниках пам’яток, щойно виявлених об’єктів культурної спадщини, незалежно від форм власності на ці об’єкти, лежить обов’язок їх збереження та підтримання у належному стані шляхом укладення з відповідним органом охорони культурної спадщини охоронного договору.

Черкаським окружним адміністративним судом 01.04.2024 задоволено позов Смілянської окружної прокуратури, предметом якого є пам’ятка архітектури місцевого значення – «Контора садівництва» у с. Мліїв, яка є об’єктом культурної спадщини та щодо якої не було зафіксовано обов’язку власника забезпечити її збереження.

За позовом прокурора судом зобов’язано власника будинку упродовж місяця з дати набрання рішенням суду законної сили укласти відповідний охоронний договір з Управлінням культури та охорони культурної спадщини Черкаської обласної державної адміністрації.

На даний час судове рішення виконано, охоронний договір укладено, що забезпечить збереження об’єкту культурної спадщини для наступних поколінь, інформують в обласній прокуратурі.

Залиште свій коментар тут.
Увага! Пам'ятайте, що наш сайт - поле для виважених коментарів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.