В області зареєстровано другий за рік випадок отруєння дикорослими грибами. Про це повідомили в Черкаському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.
14 грудня 29-річна жителька Шполи Звенигородського району зібрала на власній присадибній ділянці невідомі гриби (за її словами – опеньки зимові), які вжила, відваривши та посмаживши.
У стані середньої важкості жінку ушпиталили до реанімаційного відділення Шполянської центральної районної лікарні.
Для запобігання виникненню нових випадків фахівці Черкаського обласного ЦКПХ наголошують: за можливості відмовтеся від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно. Їх належно контролюють і продають у торгівельній мережі.
Якщо ви збираєте гриби самостійно:
Уважно оглядайте їх, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву – одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
Перед приготуванням грибів пам’ятайте:
сушіння, засолювання, маринування, заморожування, теплова обробка НЕ ЗМЕНШУЮТЬ дію отрути у грибах;
навіть їстівні гриби без належної термічної обробки можуть спричинити отруєння.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися і через 30 хвилин після споживання, і впродовж декількох днів. Тож негайно зверніться до свого сімейного лікаря чи служб екстреної медичної допомоги за номером «103».
Залишити відповідь