У третю неділю жовтня у державі відзначають День працівників харчової промисловості. Цей день є професійним святом для 14,6 тис. працівників області або для кожного третього працівника промисловості, інформують у Головному управлінні статистики у Черкаській області.
Галузь займає ключове значення в промисловому потенціалі області. У січні–серпні 2018р. підприємства з виробництва харчових продуктів та напоїв виробили та реалізували продукції на 24,2 млрд.грн, що становить 54,3% промислової продукції області та 7,9% від загального обсягу реалізації харчових продуктів та напоїв по Україні.
За вісім місяців поточного року порівняно з аналогічним періодом попереднього року харчовики збільшили виробництво спредів та сумішей жирових у 4,4 раза, молока сухого знежиреного у первинних пакуваннях об’ємом більше 2,5 кг – у 1,9 раза, овочів та грибів, сумішей овочів, свіжих або варених у воді чи на пару, заморожених (крім картоплі) – у 1,8 раза, овочів (крім картоплі), фруктів, горіхів, грибів та частин рослин їстівних, приготовлених чи консервованих з додаванням оцту чи оцтової кислоти – у 1,5 раза, масла вершкового жирністю не більше 85% – на 16,8%.
Продукція галузі має вагому роль в загальнообласному експорті товарів. Експорт готових харчових продуктів, жирів та олій у січні–серпні 2018р. становив 296,4 млн.дол.США або 56,5% від загальнообласного експорту.
В розвиток галузі підприємствами харчової промисловості за шість місяців 2018р. за рахунок усіх джерел фінансування освоєно 221,8 млн.грн капітальних інвестицій або 6,1% загальнообласних обсягів та станом на 1 липня 2018р. залучено 226,2 млн.дол.США прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу), це майже дві третини залучених інвестицій у область.
Залишити відповідь