За даними сайту Державної Установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» станом на 18.10.2018 року у Черкаській області зареєстровано 31 випадок отруєння неїстівними грибами з 53 потерпілими (47 дорослих та 6 дітей віком до 18 років).
Гриби, це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів. Прикро, що багато людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.
У Смілянському міському управлінні Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області нагадують основні причини отруєння:
- споживання отруйних грибів;
- неправильне приготування умовно-їстівних грибів;
- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симптоми отруєння:
- нудота, блювання, біль у животі;
- посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми;
- мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності;
Щоб запобігти отруєння грибами, рекомендується дотримуватись правил, які необхідні кожній людині, дотримуйтесь їх:
- Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
- Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
- Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, і на промислових полігонах, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
- Не збирайте невідомі гриби, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення – «бульба», оточене оболонкою.
- Не збирайте гриби з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих.
- Не збирайте пластинчасті гриби – отруйні гриби маскуються під них.
- Не збирайте гриби «шампіньйони» та «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка білого кольору.
- Не куштуйте сирі гриби на смак.
- Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти.
- Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється отрута.
- Попередньо кип’ятіть гриби 7-10хв., після чого воду злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
- Особливо вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік.
- Не пригощайте грибами дітей, літніх людей, вагітних жінок.
- Гриби (зеленушка, синяк-дубовик) містять отруйні речовини, які не розчиняються у шлунку. У взаємодії з алкоголем отруту розчиняється та виникає бурхливе отруєння.
- Суворо дотримуйтесь правил консервування грибів. Неправильно приготовані консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15хв.
В разі отруєння застосуйте правила першої допомоги:
- Викличте швидку медичну допомогу.
- Негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо рожевого розчину марганцівки, викличіть блювоту, прийміть активоване вугілля (4-5-пігулок), коли промивні води стануть чистими.
- Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
- Необхідно з’ясувати, хто гриби вживав разом із постраждалим, проведіть профілактичні заходи.
- Ні в якому разі не вживайте будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні-профілактичні заходи.
- Ні напої, молоко, – це може прискорити всмоктування токсинів грибів в кишечник. Неприпустимо займатися іншими видами самолікування.
Запам’ятайте: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Якщо у вас немає досвіду, наполегливо радимо – не збирайте та зовсім не споживайте дикорослих грибів!
Залишити відповідь