У Смілі виявили порушення у закладах швидкого харчування

З метою профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, пов’язаних з вживанням страв вуличної їжі в Смілі фахівці міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області провели 7 комісійних обстеженнях закладів громадського харчування по виготовленню та реалізації вуличної їжі в місті.

За результатами проведених комісійних обстежень щодо умов виготовлення та реалізації їжі швидкого приготування (шаурми, пиріжків, хот-догів, чаю, кави, тощо) у вищевказаних закладах виявлено ряд порушень вимог чинного законодавства, що свідчить про серйозну загрозу здоров’ю та життю людей, які споживають  реалізовану даними закладами продукцію:

  1. Власниками закладів не проведено реєстрацію оператора ринку з обігу харчових продуктів.
  2. До роботи з  харчовими продуктами допускаються особи, в яких   відсутні дані щодо  проходження періодичного медичного огляду та   здачі заліку з гігієнічного навчання.
  3. Відсутня супровідна документація на харчову продукцію, яка використовується даними закладами громадського харчування.
  4. Не забезпечено маркування щодо призначення, дати виготовлення та кінцевого терміну реалізації на харчових продуктах, які зберігалися в холодильному та морозильному обладнанні даних закладів. 
  5. Не проводиться контроль температурного режиму  в холодильно-морозильному обладнанні при зберіганні харчових продуктів. 
  6. Певна частина кіосків вуличної їжі не обладнана гарячою проточною водою.
  7. Працівники в переважній більшості не забезпечені дезінфекційними засобами.
  8. На синтетичні миючі засоби, які персонал усіх вищевказаних закладів громадського харчування використовує в роботі, не пред’явлено документи, що підтверджують їх безпечність при застосуванні у закладах громадського харчування.
  9. Приміщення декількох кіосків утримуються в антисанітарному стані: поверхні виробничого обладнання, що контактують з харчовими продуктами  своєчасно не прибираються та не дезінфікуються; приміщення загромаджені харчовим технологічним  обладнанням, устаткуванням,  матеріалами  та ін.
  10. Фізичними особами-підприємцями не представлені відповідні документи щодо здійснення утилізації та/або операцій з видалення харчових та інших відходів.   

За результатами проведених комісійних обстежень закладів по приготуванню страв вуличної їжі в м. Сміла та з метою вжиття термінових дієвих заходів, направлених на усунення виявлених порушень, фізичним особам – підприємцям надано 7 інформаційних листів та рекомендовано:

  • 13 працівників закладів тимчасово відсторонити від роботи за несвоєчасне проходження медичного огляду та здачі заліку з гігієнічного навчання; 
  • з обігу вилучити 52,575 кг продуктів харчування невідомого походження, без маркування та супровідних документів, які засвідчували б їх якість та походження;  
  • призупинити роботу 2-х закладів для проведення санітарного дня.

Під час проведення комісійних обстежень фахівці Смілянського міського управління провели роз’яснювальну роботу серед суб’єктів господарювання щодо неухильного дотримання вимог законодавства про безпечність харчових продуктів, ветеринарно-санітарних правил та вимог санітарного законодавства.

Органи місцевого самоврядування повідомлені про виявлені порушення по виготовленню та реалізації їжі швидкого приготування у вказаних закладах.

 

Залиште свій коментар тут.
Увага! Пам'ятайте, що наш сайт - поле для виважених коментарів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.