З метою профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, пов’язаних з вживанням страв вуличної їжі в Смілі фахівці міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області провели 7 комісійних обстеженнях закладів громадського харчування по виготовленню та реалізації вуличної їжі в місті.
За результатами проведених комісійних обстежень щодо умов виготовлення та реалізації їжі швидкого приготування (шаурми, пиріжків, хот-догів, чаю, кави, тощо) у вищевказаних закладах виявлено ряд порушень вимог чинного законодавства, що свідчить про серйозну загрозу здоров’ю та життю людей, які споживають реалізовану даними закладами продукцію:
- Власниками закладів не проведено реєстрацію оператора ринку з обігу харчових продуктів.
- До роботи з харчовими продуктами допускаються особи, в яких відсутні дані щодо проходження періодичного медичного огляду та здачі заліку з гігієнічного навчання.
- Відсутня супровідна документація на харчову продукцію, яка використовується даними закладами громадського харчування.
- Не забезпечено маркування щодо призначення, дати виготовлення та кінцевого терміну реалізації на харчових продуктах, які зберігалися в холодильному та морозильному обладнанні даних закладів.
- Не проводиться контроль температурного режиму в холодильно-морозильному обладнанні при зберіганні харчових продуктів.
- Певна частина кіосків вуличної їжі не обладнана гарячою проточною водою.
- Працівники в переважній більшості не забезпечені дезінфекційними засобами.
- На синтетичні миючі засоби, які персонал усіх вищевказаних закладів громадського харчування використовує в роботі, не пред’явлено документи, що підтверджують їх безпечність при застосуванні у закладах громадського харчування.
- Приміщення декількох кіосків утримуються в антисанітарному стані: поверхні виробничого обладнання, що контактують з харчовими продуктами своєчасно не прибираються та не дезінфікуються; приміщення загромаджені харчовим технологічним обладнанням, устаткуванням, матеріалами та ін.
- Фізичними особами-підприємцями не представлені відповідні документи щодо здійснення утилізації та/або операцій з видалення харчових та інших відходів.
За результатами проведених комісійних обстежень закладів по приготуванню страв вуличної їжі в м. Сміла та з метою вжиття термінових дієвих заходів, направлених на усунення виявлених порушень, фізичним особам – підприємцям надано 7 інформаційних листів та рекомендовано:
- 13 працівників закладів тимчасово відсторонити від роботи за несвоєчасне проходження медичного огляду та здачі заліку з гігієнічного навчання;
- з обігу вилучити 52,575 кг продуктів харчування невідомого походження, без маркування та супровідних документів, які засвідчували б їх якість та походження;
- призупинити роботу 2-х закладів для проведення санітарного дня.
Під час проведення комісійних обстежень фахівці Смілянського міського управління провели роз’яснювальну роботу серед суб’єктів господарювання щодо неухильного дотримання вимог законодавства про безпечність харчових продуктів, ветеринарно-санітарних правил та вимог санітарного законодавства.
Органи місцевого самоврядування повідомлені про виявлені порушення по виготовленню та реалізації їжі швидкого приготування у вказаних закладах.
Залишити відповідь