Третього вересня у Смілі відбулося засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій виконавчого комітету Смілянської міської ради, де заслухали питання «Про заходи щодо попередження випадків захворювань на ботулізм серед населення міста» (протокол засідання №20 від 03.09.2018р.).
За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України з початку 2018 року в Україні зареєстровано 77 випадків ботулізму, внаслідок яких захворіло 86 людей, 7 із них померли. 53 захворілих вживали рибну продукцію, виготовлену в побуті або невідомого походження. Інші випадки захворювання на ботулізм були пов’язані з вживанням м’ясних консервів та інших виробів з м’яса (у 21 захворілого), овочів та грибів консервованих – у 10 захворілих, вживання невідомого продукту зареєстровано у 3-х захворілих. Більшість харчової продукції, що стала причиною захворювання (у 63 постраждалих), була виготовлена в домашніх умовах. Водночас, зареєстровано 8 випадків ботулізму з 10 захворілими, що ймовірно пов’язані з рибною продукцією (переважно в’ялена непатрана риба) невідомого виробництва, придбаною в магазинах, та ще 8 постраждалих придбали аналогічну продукцію на стихійних ринках.
Ботулізм — це інфекційне захворювання з гострим характером перебігу. Хвороба виникає в результаті вживання в їжу продуктів харчування, які заражені токсином ботулізму, а також самими збудниками захворювання.
Збудник ботулізму — мікроорганізм, що належить до роду клостридій. Це анаеробна паличка, яка утворює в несприятливому середовищі спори, що відрізняються хорошою стійкістю до зовнішніх факторів. Сама бактерія виділяє дуже сильний токсин, здатний привести до смерті захворілого при несвоєчасному проведенні специфічного лікування (введення протиботулінічної сироватки).
Джерело інфекції – свійські та дикі тварини. Збудники ботулізму живуть у грунті у вигляді спор. З грунтом спори потрапляють на овочі, фрукти, гриби, в кишківник тварин і птахів, з мулом – у кишківник риб.
Людина заражається ботулізмом найчастіше після вживання зараженої їжі, як правило, консервів, м’яса, риби. Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів домашнього виготовлення, бобових консервів. Ці продукти частіше викликають групові та «сімейні» спалахи захворювань. Якщо інфікованим продуктом є ковбаса, копчене м’ясо, риба, в ньому можлива, так звана, «гніздова» інфікованість збудниками ботулізму і утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли хворіють не всі особи, які разом вживали один і той же продукт. Інкубаційний період може тривати від 2-3 годин до 10 днів.
Головний спеціаліст відділу державного нагляду
за дотриманням санітарного законодавства
Смілянського міського управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Черкаській області
Н.М.Улітіна
Залишити відповідь