З початку року і станом на 15 серпня в Україні 48 людей отруїлися дикорослими грибами. Одна людина померла, інформують в обласному управлінні Держпродспоживлсужби.
На Черкащині з початку року отруїлися 4 осіб.
Пам’ятайте, вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Як не отруїтися грибами:
✅ Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
✅ Не купуйте гриби на стихійних ринках.
✅Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
✅ Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
✅ Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
✅Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе отруйні речовини, зокрема важкі метали.
✅ Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддає воду і збільшує концентрацію токсинів.
✅ Не куштуйте сирі гриби.
✅ Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
✅ Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
✅ Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
✅ Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
У випадку отруєння не можна займатися самолікуванням — це небезпечно для життя.
Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже їх лабораторне дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.
Залишити відповідь