10 квітня Мінприроди разом із МОН починають збір заявок від українських шкіл для участі в екологічно-освітньому проекті «Компола». У 200 закладах, які відберуть за результатами конкурсу, встановлять компостери для переробки харчових відходів. Він добре підійде для утилізації залишків їжі та інших побічних продуктів шкільних їдалень.
Про це інформує Урядовий портал.
Основна мета проекту – дати додатковий поштовх та ресурс українським школам для розвитку екологічної грамотності учнів, допомогти школярам отримати практичні навички, а не суто теоретичну інформацію щодо відповідального споживання.
Школи відбиратимуть лише за двома критеріями: мотивація, яку буде продемонстровано в креативному завданні, та відповідність технічним вимогам.
Для участі заклад має заповнити гугл-форму за посиланням: https://goo.gl/SUFECK
Усі школи, що візьмуть участь у проекті, пройдуть навчально-практичний семінар та отримають інформаційні матеріали про компостування.
Сам проект «Компола» був започаткований київськими школярами Нікітою Шульгою та Софією-Христиною Борисюк. Після цього ідею підтримали Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак та Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич. Зараз проект вже успішно реалізований в 32 навчальних закладах у різних куточках України.
Ключовим критерієм під час відбору 200 шкіл-учасниць буде їх відповідність технічним вимогам проекту. Зокрема, важливим є:
- наявність затіненої зони, безпосередньо на ділянці відкритого ґрунту, на огородженій території, де можливо було б встановити компостер;
- наявність ділянки, на якій розміщуватиметься компостер і яка має бути на відстані не менше 2 м від стін прилеглих будівель;
- їдальня закладу має продукувати харчові відходи в загальному обсязі 10-20 літрів на добу (два повних відра) (орієнтовна густина харчових відходів – 370 кг/м3).
Збір заявок триватиме до 24 квітня 2018 року. Оголошення переможців відбудеться на початку травня 2018 року. Проект буде реалізовано за міжнародні кошти та за підтримки громадської організації «Україна без сміття».
Залишити відповідь