Черкащанам нагадують про профілактику вірусного гепатиту А

У Черкаській області, як і в цілому по Україні, залишається напруженою санітарно-епідемічна ситуація.

За даними ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» в Черкаській області впродовж 9 місяців цього року зареєстровано 4 випадки захворювання на гепатит А, що вдвічі менше, ніж за аналогічний період минулого року, інтенсивний показник захворюваності на 56% нижчий від середньо державного показника. Спорадичні випадки хвороби зареєстровані у Городищенській (2), Уманській (1) та Шполянській ТГ .

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу. Поширення вірусу відбувається переважно в теплий період року. Однак через тривалий інкубаційний та субклінічній стадії характеризується сплесками інфекцій навесні і восени.

Найбільш високий рівень захворюваності спостерігається серед дітей у віці молодше 15 років, при цьому кожні 5-10 років трапляються великі епідемії. Під час епідемії вірус дуже легко поширюється серед маленьких дітей, в результаті чого у 30-50% дітей молодше 5 років виявляються докази перенесеної інфекції. Характерні піки при багаторічних спостереженнях, приблизно раз в 3-5 років гепатит А діагностують частіше ніж в інші роки. Джерелом інфекції є хвора людина з будь-якими формами захворювання. Інкубаційний період – 7-50 днів (в середньому 15-45 днів).

До вірусу сприйнятливі виключно люди, незалежно від віку. У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,5 градусів протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора людини відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер`ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю, пива). Можливе свербіння шкіри. Приблизно у 80% хворих реєструється безжовтянична форма, що зумовлює труднощі діагностики і високу контагіозність ГА.

Як уникнути зараження вірусом гепатиту А:
· використовувати для питних потреб та миття посуду лише перекип`ячену воду (воду кип’ятити не менше 10 хв., дати відстоятися);
· не використовувати для питних потреб, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
· при неорганізованому відпочинку для питних потреб та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильованої);
· перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом;
· чітко дотримуватися правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету;
· не займатись самолікуванням, при появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря. Профілактика вірусного гепатиту А зводиться до раннього виявлення та ізоляції хворих, заключної дезінфекції в осередку інфекції.

Особи, які контактували з хворими, підлягають медичному обстеженню протягом 35 днів на предмет виявлення ранніх симптомів хвороби. У дитячих закладах установлюють карантин на 35 днів; протягом 2-х місяців після останнього випадку захворювання на гепатит А не проводять планових щеплень.

Основними профілактичними заходами, які спрямовані на запобігання поширення захворювання вірусним гепатитом А, є покращення комунального благоустрою міст та сіл, забезпечення населення доброякісною питною водою, дотримання правил особистої гігієни при приготуванні страв, якісне миття фруктів та овочів. Найбільш дієвим етапом з ліквідації захворюваності вірусним гепатитом А є проведення вакцинації.

Черкаське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Черкаській області

Залиште свій коментар тут.
Увага! Пам'ятайте, що наш сайт - поле для виважених коментарів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.