У межах щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції, в області з травня по серпень зареєстровано 91 випадок спорадичних захворювань на сальмонельоз.
Інтенсивний показник порівняно з попереднім роком захворюваність на сальмонельози серед черкащан зросла на 83%.
Сальмонельоз – це інфекційне захворювання, яке викликає бактерія роду Salmonella.
Ступінь тяжкості хвороби залежить від серотипу, сприйнятливості населення та низки інших факторів.
Кількість відомих серологічних варіантів сальмонел постійно зростає. Водночас світовий досвід демонструє, що не більше 200 із них мають значення в патології людини, а широкого розповсюдження набули і відіграють істотну епідеміологічну роль не більше 50.
Джерело збудника інфекції – тварини (велика рогата худоба, свині, вівці, коні, свійська водоплавна птиця, кури, рептилії, коти, собаки, домашні гризуни), хворі на сальмонельоз люди або здорові бактеріоносії.
Носійство може тривати від кількох днів до кількох років. Людина в підтримці циркуляції сальмонел у природі значно поступається тваринам.
Механізм передачі інфекції — фекально-оральний. Зараження відбувається аліментарним, водним і побутовим шляхами.
Сальмонельоз має літньо-осінню сезонність, що пов’язано з активацією в цей період механізму передачі бактерій.
Захворюваність у містах удвічі вища, ніж у селах.
Інкубаційний період коливається від 6 годин до 2-3 діб.
Хвороба може перебігати в легкій формі. Проте, в деяких випадках пов’язане з хворобою зневоднення може становити загрозу для життя.
Симптоми сальмонельозу: підвищення температури, головний біль, слабкість, нездужання, біль у животі, нудота, блювання, діарея.
Для того, щоб уберегтися від інфекції, потрібно дотримуватися низки правил:
♦ дотримуватися особистої гігієни – ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
♦ забезпечити чистоту всього, що стосується приготування їжі і напоїв, починаючи з рук і завершуючи кухонним обладнанням; для готових та сирих продуктів потрібно використовувати окремий посуд, дощечки та ніж для нарізування;
♦ вживати харчові продукти, напої, воду свіжими та гарантованої якості;
♦дотримуватися технології та режимів приготування страв: м’ясо, птицю, вживати в їжу тільки після достатньої термічної обробки; молоко — після кип’ятіння; відмовитися від споживання сирих яєць та приготування домашнього майонезу з сирими яйцями;
♦ споживати лише свіжі, без ознак псування продукти;
♦ створити належні умови зберігання продуктів: швидкопсувні продукти (варені ковбаси, м’ясні салати, молочні продукти тощо) зберігати в холодильнику, ретельно відокремлювати готові продукти харчування від сирих, убезпечити їжу та напої від впливу комах і гризунів;
♦ не купувати продукти харчування, зокрема готову їжу, сумнівної якості, а особливо у місцях стихійної торгівлі.
Якщо у вас чи дитини симптоми кишкової інфекції – негайно зверніться за медичною допомогою і не займайтеся самолікуванням.
Залишити відповідь