За даними обласного центру контролю та профілактики хвороб, найвищі рівні захворюваності на ГКІ зафіксовані у містах Черкаси, Умань, Сміла, Канівській та Маньківській територіальних громадах.
За 6 місяців цього року в області вже зареєстровано 71 випадок сальмонельозу, показник захворюваності у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, зріс у 2,2 рази.
Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – інфекційні захворювання з фекально-оральним механізмом передачі і переважним ураженням шлунково-кишкового тракту (дизентерія (шигельоз), черевний тиф, сальмонельоз, холера та інші).
Основними причинами захворювання є вживання інфікованих патогенними мікроорганізмами (бактеріями, вірусами, найпростішими та ін.) продуктів харчування та питної води, нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму тощо.
Для профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно:
– дотримуватись правил особистої гігієни: обов’язково мити руки з милом після кожного відвідування вбиральні, а також перед приготуванням і вживанням їжі;
– не використовувати воду з невідомих, неперевірених джерел водопостачання, для пиття краще вживати бутильовану або свіжопереварену воду, компоти, чай, соки;
– неухильно дотримуватись технології приготування страв, термінів придатності до споживання харчових продуктів, особливо тих, що швидко псуються;
– сирі харчові продукти та готові страви зберігати окремо;
– швидкопсувні харчові продукти, готові страви зберігати при температурі не вище +2 – +6 °С;
– непастеризоване молоко перед вживанням обов’язково кип’ятити;
– сирі овочі, фрукти та ягоди старанно мити водопровідною водою і ополіскувати окропом;
– овочеві салати приправляти оцтом або розчином лимонної кислоти;
– утриматись від приготування заливних м’ясних та рибних страв у теплий період року;
– не купувати на ринках, у випадкових осіб та у невизначених для торгівлі місцях м’ясні продукти, в’ялену та копчену рибу, ковбасні та кулінарні вироби домашнього приготування;
– купатися тільки у встановлених місцях. При купанні у водоймах і басейнах не допускати попадання води в рот.
Будьте обережні! При появі симптомів кишкових захворювань не займайтесь самолікуванням, а негайно звертайтесь до лікаря! Не ризикуйте своїм здоров’ям та життям!
Черкаське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Черкаській області
Залишити відповідь