За інформацією Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів упродовж останнього тижня в країні продовжують реєструватися випадки захворювання на ботулізм серед населення, пов’язані з вживанням рибної продукції (в’яленої та копченої риби).
Ботулізм – це гостра токсикоінфекція. Збудники ботулізму широко поширені в природі та виявляються в кишківнику домашніх і диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючі у навколишнє середовище, спори довгий час зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишківника тварин, птахів, риб, можуть містити спори або вегетативні форми збудника ботулізму. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не можна виявити візуально.
У Смілянському міському управлінні Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області зазначають, особливо небезпечні консерви домашнього приготування, копчена, в’ялена м’ясна і рибна продукція, а також продукти, в яких є умови для розвитку збудників та токсиноутворення.
Якщо кришка консервів хоча б трошки «здулась», треба категорично відмовитись від вживання її вмісту.
Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених в домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.
З питань профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому, чим чистіше відмито городину перед консервуванням, тим менша ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.
Виробникам рибної продукції в літній період рекомендується виробляти лише патрану рибу.
Перші ознаки захворювання на ботулізм після вживання заражених цим збудником продуктів проявляються від кількох годин до 2-3 днів. При цьому, чим коротший період появи ознак хвороби, тим несприятливіший прогноз для здоров’я та життя людини.
Хвороба на початку проявляється розладами з боку шлунково-кишкового тракту: болі у животі, нудота, блювання, пронос. Далі приєднуються характерні ознаки ураження центральної нервової системи – погіршення зору (двоїння в очах, «сітка» перед очима, важкість при читанні). Хворі скаржаться на спрагу, сухість слизових оболонок, змінюється тембр голосу, біль під час ковтання тощо. Крім того, хвороба супроводжується загальними симптомами: слабкість, сильний головний біль, запаморочення, безсоння, підвищення температури тіла.
У складних випадках відбувається ураження дихальних м’язів: пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря і ні в якому разі не займатися самолікуванням.
З метою профілактики виникнення хвороби необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:
- в дорогу та на відпочинок необхідно брати продукти тільки довгострокового зберігання;
- продукти, що швидко псуються, зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;
- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
- сирі і варені продукти при приготуванні їжі розробляти окремим інвентарем (ножі, дошки);
- захищати харчові продукти від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках.
Слід пам’ятати, що хворобу легше попередити, ніж лікувати, за перших ознак захворювання негайно зверніться до медичних працівників!
Залишити відповідь