Черкаське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області інформує жителів регіону, що потенційною небезпекою для споживачів та загрозою виникнення інфекційних захворювань таких, як гепатит А, туберкульоз, сальмонельоз, дизентерія тощо, а також харчових отруєнь є стихійна торгівля, ще одним із факторів небезпеки є ситуація, яка склалася в зв’язку з агресією рф, на території нашої держави , що спричинило виникнення значної міграції населення.
І як наслідок, склалася нестійка санітарно-епідеміологічна ситуація із захворюваності на вірусний гепатит А. Прикладом є Вінницька область, а останнім часом і Івано-Франківська область.
На стихійних ринках продукти харчування, які безконтрольно реалізуються з рук, можуть бути небезпечними, особливо м’ясо, молоко, риба, городина, гриби та ягоди, які не пройшли ветеринарно-санітарну експертизу, а продавці, які реалізують продукцію, не проходять медичні обстеження і потенційно можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань.
Люди вважають, що такі продукти дешевші і свіжіші та й заощаджується час на відвідини ринку чи супермаркету, але їх споживання може становити загрозу для здоров’я.
Законодавством України продаж харчових продуктів дозволяється здійснювати тільки через стаціонарні підприємства торгівлі та дрібнороздрібну торгівельну мережу. Харчові продукти і продовольча сировина, які надходять у торгівельну мережу, супроводжуються документами, що засвідчують їх якість та безпеку. Відповідальність за дотримання умов зберігання та реалізації продуктів несуть керівники торгових підприємств.
Найкраще купувати продукти харчування в офіційній торгівельній мережі. Це може гарантувати безпеку та якість харчових продуктів, а також надасть можливість у разі виникнення будь-яких негараздів подати у судові органи позов на відшкодування завданих збитків або шкоди здоров’ю.
Варто зазначити, що стихійна торгівля існує доти, доки на неї є попит. Тож потрібно бути свідомими та обирати безпечне харчування.
Стихійна торгівля може бути небезпечною для здоров’я людини.
Черкаське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Черкаській області
Залишити відповідь