В обласному центрі відбулося публічне обговорення нового чотиритижневого меню для дошкільних навчальних закладів міста, яке розробляли з урахуванням нових вимог. Про це повідомили в обласному управлінні Держпродспоживслужбі.
Нагадаємо, що цьогоріч у березні Кабмін затвердив норми та порядок організації харчування у закладах освіти. Оновлені норми почнуть діяти вже з першого вересня 2021 року. У Департаменті освіти Черкаської міської ради запропонували створити робочу групу, яка розробить нове оптимальне меню у дитячих садках та школах міста.
Анна Собко, яка представляє Асоціацію кулінарів України презентувала нове чотиритижневе меню для закладів дошкільної освіти, наголосивши, що були змінені норми фізіологічних потреб у білках, жирах, вуглеводах, зменшилася калорійність, збільшилася кількість вітамінів, меню стало якісніше. По-друге, рекомендовано норми основних груп продуктів харчування на тиждень. По-третє, надано рекомендації щодо орієнтовного об’єму порції, режиму харчування, організації дієтичного харчування.
Основні зміни в харчуванні дітей у дитсадках стосуються:
– врахування потреб дітей, організм яких не сприймає лактозу, та яким необхідна безглютенова дієта;
– зменшення споживання цукру та соли в раціоні;
– вилучення з переліку м’ясних продуктів сосисок, печінки та язика ялового.
Окрім того, у меню дітей до трьох років будуть заборонені солоні овочі: огірки, томати та квашена капуста.
Натомість меню збагатять яловичиною, свининою, курятиною, рибою, кисломолочними продуктами, молоком, соками, фруктами, великою кількістю овочів на сніданок, обід та вечерю.
Пшеничне борошно вилучене з переліку продуктів для харчування, макаронні вироби тепер з вищим вмістом клітковини, також збільшилася кількість круп, масло має бути не менше 72%, мед та сало теж прибрали, фрукти сушені залишилися, збільшилася кількість соків, двічі на тиждень по 80 грам будуть давати фрукти.
На 75% тарілка складатиметься із рослинної їжі. А це, на думку фахівців, має позитивно позначитися на здоров’ї дітей та прищепить їм культуру здорового харчування.
Залишити відповідь