За інформацією Державного агентства водних ресурсів України та за прогнозами Укргідрометцентру з другої половини березня до другої половини квітня 2024 року відбудеться формування та проходження максимальних витрат припливу повені у басейні Дніпра. Тож, можливий вихід води на заплаву, підтоплення та затоплення низько розташованих територій.
У зв’язку з цим зростає ризик виникнення спалахів інфекційних хвороб, харчових отруєнь. Аби вберегтися від небезпечних наслідків рекомендуємо дотримуватись наступних правил.
Не використовуйте для питних потреб воду з відкритих водойм, а також підтоплених або невідомих криниць, каптажів, інших джерел, які можуть бути забруднені хвороботворними мікроорганізмами, зокрема збудниками туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів, яйця та личинки гельмінтів, цисти лямблій, дизентерійних амеб та ін.
Не слід вживати продукти, які були підтоплені водою під час повені, з пошкодженою упаковкою тощо.
Для харчування використовуйте тільки продукти гарантованої якості. Обов’язково дотримуйтесь технології приготування страв, особливо щодо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів з м’яса, риби, яєць тощо. Не готуйте страви, які швидко псуються, «із запасом», а у разі повторного їх споживання обов’язково піддайте термічній обробці. Готові страви зберігайте без холоду не більше 2-х годин, не вживайте продукти та страви, термін придатності яких закінчився. При споживанні овочів та фруктів добре промийте їх питною водою, а при споживанні дітьми – обдайте окропом.
Дотримуйтесь правил особистої гігієни та слідкуйте, щоб їх дотримувались діти. Після сходу води з ґрунту необхідно:
- провести рекультивацію земель (очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів (гілля, сміття тощо), перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см;
- індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) у разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншим дезінфекційним засобом, призначеним для цього;
- колодязі звільнити від нанесеного бруду, очистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлорвмісних патронів; споживання питної води дозволяється після отримання результатів лабораторних досліджень за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками;
- провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів;
користуватися фасованою або привозною питною водою гарантованої якості у разі потреби.
У випадку появи ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників і т.д.) терміново звертайтесь за медичною допомогою, не займайтесь самолікуванням.
Пам’ятайте, що зберегти здоров’я Вам допоможуть прості, але дієві гігієнічні заходи!
Черкаське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Черкаській області
Залишити відповідь